لامپ فلورسنت چیست؟ منابع نوری متعددی برای ایجاد روشنایی در محیط زندگی ما وجود دارد که یکی از آن‌ها لامپ فلورسنت است و در زمره لامپ‌هایی قرار می‌گیرد که با استفاده از فشار پایین و بخار جیوه با خصوصیت فلورسانس تشکیل شده است. شیوه‌ای ساخت فلورسنت به‌گونه‌ای است که پس از اتصال ولتاژ به دو طرف لامپ، آرگون و یا نئون داخل آن داغ می‌شود؛ همین امر سبب می‌شود تا جیوه‌ای که در داخل لامپ قرار داده شده، تبخیر گردد.

علاوه بر این عبور جریان الکتریکی از مدارهای لامپ منجر به گرم‌شدن آن خواهد شد. مدارها و رشته‌های این لامپ با ماده‌ای عایق شده‌اند که پس از ایجاد حرارت بالا بر اساس قانون ترمویونیک از خود الکترون آزاد می‌کنند. هر الکترون به اتم بخار جیوه برخورد کرده و الکترون‌های موجود در جیوه را رهاسازی خواهد کرد. حالت آزاد شدن الکترون‌ها موقتی ایجاد می‌شود، یعنی بعد از گذشت مدتی الکترون‌ها به حالت اولیه خود بازمی‌گردند و اتم‌های جیوه قادر به ایجاد پرتو فرابنفش خواهد بود. تا مادامی که اشعه فرابنفش به لایه فسفری لامپ برخورد کند، نور سفید رنگی ایجاد می‌شود که برای روشنایی محیط کفایت می‌کند.

لامپ فلورسنت

دنیایی از پروژکتور آیلد، در فروشگاه اینترنتی بهساز الکترونیک (نمایندگی رسمی محصولات ایلد)

مزایا و معایب لامپ فلورسنت

لامپ‌های فلورسنت, مزایا و معایبی برای محیط خواهد داشت که پرداختن به آن خالی‌ از لطف نیست. بهترین مزیت لامپ‌های فلورسنت بهینه‌سازی انرژی است به صورتی که نسبت به لامپ‌های رشته‌ای، ۴۰ درصد کمتر از حالت عادی، انرژی برق مصرف می‌کنند. تنوع رنگی که در لامپ‌های فلورسنتی وجود دارد که منجر به استفاده از آن‌ها در محیط راهروها، مترو، کارگاه‌ها و بیمارستان گردیده است. حرارت لامپ‌های مورداستفاده در آن اماکن، ۶۵۰۰ کلوین است. درباره معایب لامپ‌های فلورسنتی اولین مورد سمی بودن گازی است که در مورد استفاده قرار گرفته است.

جیوه در زمره سیالات سمی قرار می‌گیرد و وجود آن برای محیط خطرآفرین است؛ چرا که در صورت شکستن لایه خارجی لامپ ممکن است به اطراف سرایت کند و افراد را مسموم نماید. استهلاک و هزینه‌های مربوط به تعویض فلورسنت‌ها از سایر لامپ‌ها بیشتر بوده و نسبت به انواع دیگر در زمان کمتری نیاز به تعویض خواهد داشت.

لامپ‌های مهتابی و فلورسنتی در زمان روشن شدن، مقداری تأخیر دارند، به این صورت که برای ایجاد بیشترین نور، باید ۱۰ الی ۳۰ ثانیه آن‌ها زمان داد. لامپ‌های مهتابی عموماً از قسمت بالای خود، نویز الکتریکی ایجاد می‌کنند که این امر برای مکانیزم‌های رادیویی و اینترنت مضر خواهد بود.

◀️ مشاهده دنیایی از لامپ آیلد ▶️

انواع لامپ فلورسنت

مؤلفه‌های مخالفی برای دسته‌بندی لامپ‌های فلورسنتی وجود دارد که یکی از آن‌ها طبقه‌بندی ساختاری است. فلورسنت‌ها با این روش به دودسته با الکترود و بی‌الکترود تقسیم می‌شوند که در ادامه به توضیح هر یک از آن‌ها خواهیم پرداخت. لامپ‌هایی که تحت عنوان فلورسنت تولید می‌شوند، در اغلب ساختار خود به هم مشابهت دارند و یک یا دو جز آن‌ها با هم تفاوت دارد. یکی از این قطعات الکترود این لامپ‌ها می‌باشد؛ پس از اتصال جریان الکتریکی، برق از بخش starter عبور خواهد کرد.

این بخش خود از دو فلز دیگر ساخته است که فواصل میان آن را با نئون اشباع کرده‌اند. عبور برق از میان نئون سبب می‌شود تخلیه الکتریکی ایجاد شود. زمانی که این اتفاق رخ می‌دهد، فلزات گرم شده و منبسط خواهند شد که منجر به چسبیدن آن‌ها می‌شود. پس از چسبیدن فلزات به یکدیگر فرایند تخلیه به اتمام رسیده و گازهای داخلی لوله کاهش دما پیدا می‌کنند. استارترها نیز در این مرحله خنک می‌شوند و دوباره به حالت استندبای بازگشت خواهند کرد. پس از این فرایند، عبور جریان نیز قطع می‌شود. پس از قطع برق در قسمت فوقانی سلف موجود در لامپ، ولتاژ ایجاد خواهد شد. الکترودها یکی از بخش‌های مهم لامپ مهتابی هستند، اما آسیب‌پذیرترین بخش هم هستند. حباب این لامپ‌های کاملاً مسدود شده و دو فلز آن را احاطه کرده‌اند. این فلزات موجب ایجاد یک میدان مغناطیسی خواهد شد.

این میدان سبب می‌شود که الکترون‌ها از لایه‌های پایینی به لایه فوقانی منتقل شوند. در فرایند رفت‌ و برگشت الکترون‌ها، اشعه فرابنفش ایجاد می‌شود که عبور آن در داخل لامپ مهتابی قابل‌ مشاهده است. فلورسنتی که بدون الکترود تولید شده باشد، به‌اندازه ۶۰۰۰۰ ساعت عمر می‌کند که نسبت به نوع الکترودی زمان بیشتری است.

انواع لامپ فلورسنت

شکل لامپ فلورسنت

یک دسته‌بندی دیگر از لامپ‌های فلورسنتی، شکل ظاهری آن‌هاست که به چند نوع خمیده، حلقه‌ای، خطی تقسیم می‌شوند. قطری که برای حباب‌های لوله خطی در نظر می‌گیرند، ۶ تا ۵۴ میلی‌متر است؛ درحالی‌که برای تیوپ خطی قطر ۳۸ میلی‌متری تعریف می‌کنند. لامپ‌های منسوب به تی ۱۲، از اولین نمونه‌های لامپ مهتابی هستند که قطر آن‌ها ۳۸ میلی‌متر است و در حدود ۲۰ تا ۶۵ وات، نور تولید می‌کنند. نمونه بعدی لامپ‌ها به نام تی ۱۰ با قطر ۳۲ میلی‌متری هستند که به‌اندازه مهتابی تی ۱۲ نور تولید می‌کنند؛ نمونه‌های بعد مهتابی‌ها مانند تی ۸، قطر ۲۶ میلی‌متری داشته و توان نوری آن‌ها کمتر می‌شود به صورتی به میزان ۱۰ تا ۵۸ وات، قادر به ایجاد روشنایی هستند.

اغلب ویژگی‌های نمونه‌های تی ۸ و تی ۱۰ باهم مشابهت دارند، اما نوع تی ۸ با وجود مصرف کمتر، قادر به ایجاد شار نوری بیشتر خواهد بود. لامپ تی ۸ به علت بهینه‌سازی مصرف برق گزینه مناسبی برای استفاده خواهد بود. لامپ‌های کوچک‌تر به نام تی ۵ قطر ۱۶ میلی‌متری دارند که شار نوری آن به ۱۰۴ لومن می‌رسد و عمر آن بیست هزار ساعت است که نمونه جدیدتری در نوع خود به شمار می‌رود و حتی بیشتر از نمونه تی ۸ مورداستفاده قرار می‌گیرد.

رنگ‌های لامپ فلورسنت

عاملی که رنگ مهتابی را تعیین می‌کند، در واقع ماده‌ای است که به فسفر داخل لامپ اضافه شده است. رنگ داخلی هر مهتابی به فسفری که در داخل دارد، وابسته خواهد بود. برخی از لامپ‌های مهتابی تنها یک‌ لایه فسفری دارند که به آن‌ها لامپ هالو فسفات گفته می‌شود و شاخص نمود رنگ آن بین ۵۰ تا ۷۰ درصد قرار می‌گیرند. لامپ‌های تولیدی در ایران از نوع هالو فسفات بوده که به نام basic شهرت دارد.

نوع دیگری از لامپ‌های فلورسنتی وجود دارند که از سه‌لایه فسفر برای ایجاد روشنایی استفاده می‌کنند و به آن‌ها لامپ ترایبند گفته می‌شود. شاخص نمود رنگی ترایبندها نسبت به هالو فسفات در بازه ۸۰ تا ۹۰ درصدی قرار می‌گیرد. شار نوری لامپ‌های ترایبند نسبت به انواع دیگر بیشتر است به صورتی که پس از مدتی استفاده نور آن‌ها کم نمی‌شود و دوام آن‌ها افزایش پیدا کرده است؛ به علت اهمیت لامپ‌های فلورسنتی باید آن‌ها را از منابع مطمئنی تهیه کرد؛ یکی از فروشگاه‌های معتبر لامپ‌ها و محصولات برقی، فروشگاه اینترنتی بهساز الکترونیک است که فعالیت‌های خود را در حوزه لوازم برقی و سوئیچینگ، از سال ۷۷ آغاز کرده است.

لامپ فلورسنت کم مصرف
سخن نهایی

فروشگاه اینترنتی بهساز الکترونیک، با دو دهه سابقه در زمینه ابزارآلات الکتریکی در راستای جلب رضایت مشتریان، کیفیت و قیمت نازل را به مخاطبین خود ارائه کرده است. بهساز الکترونیک نماینده معتبر محصولات آیلد است که انواع لامپ‌ها و پروژکتورهای این برند را به‌صورت مجاز، به علاقه‌مندان عرضه می‌نماید. برای اطلاع از آخرین محصولات و قیمت محصولات آیلد و دیگر ابزار برقی می‌توان به سایت این فروشگاه مراجعه نمود.

ممنون از این که تا پایان مقاله «لامپ فلورسنت چیست؟» ما را همراهی کردید؛ بهساز الکترونیک، با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شماره‌های درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.

نوشته شده در تاریخ ۱۳ دی ۱۴۰۰